Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Status Quo
23-04-10 - 30-05-10

De demografische en economische ontwikkelingen en de daarmee samenhangende stedenbouwkundige consequenties bepalen al honderd jaar het gezicht van deze regio. kuS richt zich op het stimuleren van ontwikkelingen en het debat binnen de beeldende kunst en binnen de regio in het bijzonder. Vanwege haar positie als enige centrum voor beeldende kunst in Parkstad en haar plek in de wijk, wil kuS regelmatig verslag doen van de stedelijke transformatie en een bijdrage leveren in (beeldende) kunst in de openbare ruimte.

Status Quo is de tweede presentatie bij kuS in het kader van deze ontwikkeling, waarbij het accent ligt op het archiveren van de huidige situatie in de ‘krimpwijken’. Dertien fotografen zijn uitgenodigd om foto’s aan te leveren van de gebieden die in de komende jaren als gevolg van de krimp zullen worden getransformeerd of afgebroken. Met het aangeleverde materiaal wordt een overzichtstentoonstelling gemaakt van de ‘Status Quo’ in deze wijken en wordt zo een beeldarchief aangelegd voor de toekomst. Een selectie van de foto’s zal  ook gebruikt worden voor een publicatie over dit onderwerp.

Foto’s van Meezenbroek, Schaesbergerveld, Palemig, Passart, Nieuw Lotbroek, Vrieheide en Joeuf (F) gemaakt door Gustaaf Begas, Amber Bus, Jean Michel Crapanzano, Philip Driessen, Boudewijn Habets, Perry Schrijvers, Klaus Tummers, Ingmar Lemmens, Luc Lodder, George Meijers, Pascal Moors, Apnam Slivo (video en foto's), Rik Vreuls en Roy Wanders.

Kijk hier naar een film over Vrieheide in de jaren zestig door de vader van regiobrander Wim Ortjens.

Kijk hier naar Requiem for Detroit, een documentaire over 'shrinking city' Detroit. (Thanks Yasmeen Alawadi)

Donderdag 6 mei om 19.30 uur zal Transition Town Parksjtad een presentatie geven in kuS over het idee achter de Transition Towns. Met creatieve, ecologische en sociale initiatieven wil men een bijdrage leveren en de veerkracht van de lokale c.q. regionale gemeenschap versterken en zo een antwoord formuleren op het probleem van Shrinking Cities.

Rikkie Vreuls maakte 'screwed' foto's van de expositie (kijk bij foto's / expositie).

ZOOM
‘ZOOM’ is een educatief project van stagiaire Myrthe Houben rond het thema krimp voor basisscholen. Waarom zouden alleen volwassenen over een belangrijk onderwerp als krimp nadenken?
Bij het project ZOOM gaan leerlingen op onderzoek naar de gevolgen van krimp in de omgeving van hun school, vormen ze een eigen visie over het thema en leggen dit vast in een beeldverslag.


Het project bestaat uit vier lessen. Tijdens de eerste les wordt er doormiddel van theorie, beeldmateriaal en cijfers klassikaal ingegaan op wat krimp eigenlijk inhoud en wat dat voor een gevolgen heeft voor de demografie en economie, voor de sociale samenhang en het uiterlijk van de omgeving. De leerlingen worden geactiveerd na te denken en zich bewust te worden van wat er in hun eigen leefomgeving speelt, wat dat voor gevolgen heeft voor henzelf. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met die basisschool die te weinig leerlingen heeft en wat komt er voor in de plaats terug? Tijdens de les staat interactie centraal en het is van groot belang dat de kinderen nadenken over het onderwerp en hun visies uiten aan de groep.

Tijdens de tweede les krijgen de kinderen een korte uitleg over fotografie. Van welke perspectieven kun je gebruik maken en wat gebeurt er als je gebruik maakt van lichtinval, etc. Vervolgens krijgen de kinderen digitale camera’s uitgereikt en gaan zij in groepjes de wijk in om de krimp vast te leggen. De kinderen worden vrij gelaten om plekken te bezoeken en vast te leggen waarvan zij vinden dat de krimp daar duidelijk zichtbaar is. Het is van belang dat de kinderen zelf de foto’s maken om zo hun bewustwording in beeld te krijgen.

In de derde les worden de kinderen uitgedaagd na te denken over hun ideale toekomst rond het thema krimp. Wat zouden zij nou graag willen zien in de wijk en hoe zou dat eruit moeten zien? De kinderen krijgen allemaal een doos en mogen daarin met afvalmateriaal, als oude tegeltjes, pvc buisjes, eierdozen, etc. hun ideale toekomstbeelden maken. Hierbij mogen ze ook de foto’s gebruiken die zij tijdens de tweede les gemaakt hebben.

De laatste les is een expositie van de foto’s en toekomstdozen. Deze expositie mogen de leerlingen zelf vormgeven. Ook zullen zij ter ondersteuning van hun werken een tekst schrijven waarin zij vertellen over hun werk en ervaringen binnen het project. Deze expositie zal gepaard gaan met een feestelijke opening waarbij de leerlingen de kans krijgen te vertellen over hun werken.

In samenwerking met:
Vrije academie Zuid Oostelijke mijnstreek, VaZom

Heeft u interesse? Neem dan contact op met Myrthe Houben.
> terug naar boven


Foto's opening


Foto's expositie