Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

LAK AAN BRAAK
20.05.11  - 30.06.11

Opening vrijdag 20 mei 2011 19.00 uur
door Lene ter Haar

De stadscentra van de meeste Europese steden lijken steeds meer op elkaar. De eenvormige façades van grote horeca- en winkelketens en schreeuwerige reclame bepalen het gezicht van onze binnensteden. De inrichting van de openbare ruimte wordt gedicteerd door commerciële en economische belangen, bestuurlijke restricties en regels voor orde en veiligheid. ‘Street art’ kunstenaars zoeken een uitweg om aan dit keurslijf te ontkomen. ‘Muralisten’ kiezen bij voorkeur braakliggende terreinen en lege gebouwen als hun werkterrein. Hier ontstaan fantastische, kritische en actuele werken: kunst zonder inhoudelijke beperking.

Parkstad profileert zich als een ‘urban city’ en biedt daarom een legitiem werkveld aan muralisten. Van april tot juni is een groot aantal van deze undergroundkunstenaars uit België, Duitsland en Nederland in Heerlen te gast. Braakliggende terreinen, lege huizen en winkelpanden worden de onofficiële ateliers van deze straatkunstenaars. Ook woningstichtingen en particulieren hebben muren ter beschikking gesteld. Er zullen megamuurschilderingen ontstaan, maar ook vele kleine ingrepen.

EEN PLATTEGROND van Parkstad met de muurschilderingen via deze link.

De lijst van deelnemers beloofd een veelvoud aan stijlen. Computergrafiek van Graphic Surgery tegenover het stripachtige werk van Bue. Enorme tekeningen van dieren van Roa worden gecombineerd met fantasiewezens van Skount SR. Sommige deelnemende kunstenaars zijn afgestudeerd aan de kunstacademie, anderen koesteren juist hun autodidactische achtergrond.

kuS zal dienen  als uitvalsbasis voor de kunstenaars. Hier worden de acties gepland en voorbereid. Ook is er een tentoonstelling over muralisme en zijn er lezingen over het thema. Vanuit Heerlen en omringende steden zullen rondleidingen langs de kunstwerken worden georganiseerd.

Deelnemende kunstenaars
Bue - Gent/Belgie
ECB Grapic - Koblenz/Duitsland
Gigo - Essen/Duitsland
Graphic Surgery - Amsterdam/Nederland
Lastplak collective - Rotterdam/Nederland
Mean Marek - Dortmund/Duitsland
Resto - Gent/Belgie
Roa - Gent/Belgie
Skount SR - Amsterdam/Ciudad Real(Spanje)
Vagabundos - Antwerpen /Belgie
El Neoray - Antwerpen/Belgie
Marie van Vollenhoven - Maastricht/Nederland

en andere

Urban script continus 2011 - LAK AAN BRAAK is een kunstprojekt van Jens Besser en samenwerking met Robert Kaltenhäuser en kuS. Met dank aan Huis voor de Kunsten, woningstichting Land van Rode, woningstichting Woonpunt, Felix van de Putten Verfhandel en Broodje à la Carte.

Lezingen
Donderdag 26 mei, 19.00 uur
Klaus Klinger, Wandmalgruppe Düsseldorf

In 1977 woonden de kunststudenten Klaus Klinger en Willi Österling in afbraakpanden aan de Grafenbergerallee 286-308 in Düsseldorf. De woningscoörporatie ‘Neue Heimat’ wilde de waardevolle huizen afbreken om er weer een nieuw wooncomplex te kunnen bouwen. Samen met andere kunstenaars, in de eerste plaats met Thomas Giese en Gert Trostmann, kraakten ze de huizen en begonnen ze de buitenmuren zonder toestemming kunstig te beschilderen. Daaruit ontstond de ‘Wandmalgruppe Düseldorf’, die snel met provocerende muurschilderingen furore maakte. Met controversiele en actuele onderwerpen gingen ze in tegen de heersende mening van mainstreammedia en politieke elite. Of het nu ging om de collaboratie van de duitse politiek (F.J. Strauss, CSU) met het Pinochet-regime, de vorming van een politiestaat of om woningspekulantie, waaronder ze zelf te lijden hadden, altijd vonden ze weer pakkende beelden. De groep maakte zich daarmee niet geliefd, vooral het zakenleven en rechtse, conservatieve pers en politici hebben meer dan eens geprobeerd deze kunst te censureren.

Vrijdag 10 juni, 19.00 uur
Jens Besser, "Muralismo Morte, The Rebirth Of Muralism In Contemporary Urban Art"  

Donderdag 30 juni, 19.00 uur
Lene ter Haar, "Mexicaanse Muralismo"

Rondleidingen

Tijdens LAK AAN BRAAK worden er fietstochten georganiseerd langs de muurschilderingen in Parkstad. U kunt zich inschrijven voor één van de onderstaande fietstochten onder leiding van de curator Jens Besser of een groepsrondleiding aanvragen. De rondleidingen duren ongeveer twee uur, maximaal 10 deelnemers per groep. Aanmelden en informatie: info@kunstencentrumsigne.nl

Rondleidingen olv Jens Besser:
za 21 mei 15.00 uur
wo 25 mei 18.00 uur
zo 29 mei 15.00 uur
za 11 juni 15.00 uur
Bekijk video's> terug naar boven


Foto's opening


Foto's expositie


Foto's werk