Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Welkom in Herberg Beersdal

 

Event op 1 april in de wijk Beersdal – Heerlen

12.00 – 15.00 uur

Onderdeel van het jaarprogramma kuS, kunstencentrum Signe in Heerlen

Kunstenaar/architect: Alexander AugustusOp zondag 1 april van 12.00-15.00 uur fungeert de Heerlense wijk Beersdal als herberg. Als een plek waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen welkom is. Kunstenaar en architect Alexander Augustus heeft objecten in de wijk aangebracht om de herberg te markeren en het plantsoen in het centrum van de wijk tijdelijk ingericht als huiskamer. Augustus speelt hiermee in op het grote gemeenschapsgevoel en de sociale samenhang die in Beersdal heersen. Het  is een echte volksbuurt waar men elkaar kent. Een bezoeker van de wijk zal dan ook al snel als buitenstaander worden gespot. De inwoners van Beersdal zullen hen op 1 april echter gastvrij ontvangen. Op de belangrijkste toegangswegen staan letterlijk de deuren voor ontvangst open.

 

Alexander Augustus heeft tijdens zijn eindexamenjaar aan de Academie van Bouwkunst te Maastricht onderzoek gedaan in Heerlen naar de betekenis die mensen geven aan een plek, naar de samenhang tussen de subjectieve waarde en de objectieve, fysieke werkelijkheid. Zijn reis door de stad en de historie mondde uit in de voormalige mijnwerkerskolonie Beersdal. In deze wijk kwamen voor hem het narratieve en het historische, vertaald in stedenbouwkundige gelaagdheid, het sterkst samen. Beersdal is een typische volkswijk waar bijna alle bewoners van oudsher wonen en sterk emotioneel betrokken zijn bij hun buurt. Deze mijnwerkerskolonie heeft tevens haar historische karakter goed weten te behouden. Toch kan de geïsoleerde positie van Beersdal er volgens Augustus ook toe leiden dat de wijk tussen wal en schip raakt. In zijn afstudeeronderzoek verzon hij daarom een strategie om onder andere de verloren relatie van Beersdal met het omringende landschap te herstellen.

 

Het evenement op 1 april sluit aan bij de tentoonstelling ‘Herberg Beersdal’ van Alexander Augustus die van 2 maart t/m 15 april bij kuS te zien is. Het is het eerste project in het kader van het onderzoeksprogramma dat kuS is gestart naar de stad Heerlen. Kunstenaars, vormgevers en wetenschappers worden hierbij uitgenodigd om onderzoek te doen naar en te reflecteren op de identiteit, de maakbaarheid, de emotionele binding, de beleving en de branding van Heerlen. Het resultaat wordt gepresenteerd in exposities, manifestaties, tijdelijke installaties, lezingen en debatten. 

> terug naar boven