Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Frederieke Jochems - 'Kolen in het Pompgebouw'  -  MIJN videolab - Schutterspark Brunssum


Staatsmijn Hendrik is al jaren weg. Maar voor velen lijkt 1965, het jaar van de sluiting, wel de dag van gisteren. Misschien werkte u ondergronds, of u zwaaide elke dag uw man uit als hij naar de ‘koel’ ging. Of uw vader, opa of buurman werkte er, of u woonde gewoon dichtbij. En uw herinneringen aan die tijd zijn nog springlevend. Wilt u ze komen vertellen of iets laten zien?

In het vierde Pompgebouw in het Schutterspark in Brunssum kunt u op video verhalen horen en zien van mensen die net als u betrokken waren bij Staatsmijn Hendrik. U kunt er ook zelf uw verhaal kwijt. Of u kunt een foto neerzetten of gereedschap neerleggen dat u nog hebt bewaard. En u mag een kolenkit meebrengen die u gevuld met kolen weer meeneemt. De hele vloer ligt er vol mee.

Bouw mee aan Kolen in het Pompgebouw waarin het recente mijnverleden van Brunssum even herleeft. In de vorm van verhalen van de mensen die er iets mee te maken hadden. Kom kijken en vertel zelf uw verhaal in het MIJN videolab.

Initiatiefnemer van Kolen in het Pompgebouw is documentaire filmmaker Frederieke Jochems. Zelf heeft zij ook een bijzondere binding met de mijn: ze groeide op in Brunssum onder de rook van Staatsmijn Hendrik. Haar vader was medewerker personeelsbeheer van DSM en moest vanaf 1965 voor tienduizenden ontslagen mijnwerkers op zoek naar alternatieven. Al ging zij na haar middelbare school weg uit Limburg, de ontwikkelingen in de Oostelijke Mijnstreek blijven haar boeien. Zij keert nu terug naar Brunssum om samen met mensen die een band hebben met Staatsmijn Hendrik de verhalen en herinneringen vast te leggen aan deze vervlogen, maar nog lang niet vergeten tijd.

Zaterdag 1 september, 15:00 uur
Iedereen welkom bij de feestelijke opening 

Hierna geopend tot en met 30 september: woensdag t/m zondag 14.00 – 17.00 uur

Locatie:
Pompgebouw Schutterspark
Heidestraat 2 Brunssum

Toegang gratis


Voor meer informatie: www.franjo.nl   en  kolen@franjo.nl

Dit project maakt deel uit van Cultura Nova

> terug naar boven


Foto's expositie