Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Het publieke domein van Heerlen

Twee nieuwe kunstpresentaties in en over de stad Heerlen en de presentatie van de nieuwe stadsplattegrond van Heerlen

Onthulling tijdelijk kunstwerk ‘Grote Wapperende Witte Gordijnen’ van Sannah Belzer.

op 20 december, om 15.00 uur
Locatie: Spoorsingel 10-12, Heerlen.

Overhandiging van het eerste exemplaar ‘Heerlen van de kaart’, een plattegrond van
Heerlen door de ogen van 15 kunstenaars, aan wethouder Barry Braeken.

Aansluitend:
Onthulling tijdelijk kunstwerk ‘Peacekeeper’ van Edwin Zwakman
Om 15.30 uur
Locatie: KuS, Willemstraat 91A, Heerlen

PEACEKEEPER from peacekeeper on Vimeo.


De onthulling van ‘Grote Wapperende Witte Gordijnen’ wordt verricht door wethouder Barry Braeken, portefeuillehouder van o.a. cultuur, fysieke leefomgeving en demografische ontwikkeling.
Jean Boumans, artistiek leider van het jaarprogramma van KuS zal voorafgaand aan de onthulling een korte inleiding geven. Na de onthulling zal de nieuwe kaart van Heerlen aan de wethouder worden overhandigd.
Aansluitend begeeft men zich naar KuS waar onder het genot van een drankje het kunstproject ‘Peacekeeper’ van Edwin Zwakman uit de doeken zal worden gedaan.

De kunstwerken zullen gedurende één maand (tot 20 januari 2013) op deze locatie te zien zijn.

Project ‘Grote Wapperende Witte Gordijnen’

De spoorsingel in Heerlen bevindt zich aan ‘de achterkant van het station’. Deze locatie is in vele steden in Nederland een weinig aantrekkelijke plek.. Stations werden vroeger aan de rand van een
stad gesitueerd. Door de groei van de steden werd de achterkant van het station steeds meer onderdeel van het centrum van de stad. Dit geschiedde ook in Heerlen.
De wijk achter het station, Grasbroek, raakte na de sluiting van de steenkoolmijnen steeds meer in verval. Hier hielden zich met name de drugsdealers heroïnehoertjes op. Door Operatie Hartslag, die in 2001 begon, is de drugs- en criminaliteitsproblematiek in deze wijk inmiddels opgelost.
De panden aan de Spoorsingel worden nauwelijks meer geëxploiteerd en staan voor het grootste gedeelte leeg. Op termijn zal hier het Maankwartier gerealiseerd worden. In afwachting hiervan zullen de panden niet meer gerenoveerd worden maar hoogstwaarschijnlijk op termijn worden
gesloopt.
Door verplaatsing van de bustraverse is de spoorsingel steeds meer in het zicht gekomen van
reizigers van en naar de stad. VVoor bezoekers die Heerlen met het openbaar vervoer aandoen, is de Spoorsingel het eerste wat zij zien van de stad en deze aanblik biedt een desolaat beeld.

Sannah Belzer heeft een ingreep gepleegd aan de gevel van het pand aan de Spoorsingel in de vorm
van ‘gordijnen’ die de afmetingen hebben van de gevel.


Sannah Belzer
Sannah Belzer is cum laude afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven op het onderwerp ‘publieke ruimte’. Daarna heeft ze aan het Berlage Institute (postfraduate laboratory for architecture) gestudeerd. Ze won diverse prijzen.
Momenteel is ze docent aan de Design Academy in Eindhoven.

Een deel van oeuvre betreft relatief eenvoudige doch doeltreffende ingrepen in stad of wijk waarmee ze leefbaarheid weet te verhogen.

Project ‘Peacekeeper’ van Edwin Zwakman

Het gonst sinds vorige week van de geruchten in Heerlen. En dat geroezemoes zwelt maar aan. Er is iets gaande in de stad en daarbuiten. KuS kan hierover op dit moment nog geen mededelingen doen. Het project 'Peacekeeper' wordt op 20 december in KuS uit de doeken gedaan.

> terug naar boven