Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

PEK EN VEERE

Beeldend Kunstenaar Yasser Ballemans (geboren in Breda, woont en werkt in Rotterdam) doet namens kuS mee aan de carnavals optocht van Heerlen. Met het werk ‘Pek en Veere’ zet hij zijn onderzoek naar de rol die kunst kan spelen tijdens Carnaval voort. In het werk zijn mensen in pak besmeurd met pek te zien. Op vreemde plaatsen op het lichaam blijken zich fel gekleurde veren schuil te houden die af en toe voorzichtig worden getoond.

Tijdens carnaval worden veren vaak gebruikt als versiering. Van Venetië tot Rio en van New Orleans tot de fazantenveer op Prins Carnaval zijn steek. In de middeleeuwen en in het wilde westen werden criminelen en fraudeurs met pek besmeurd om daarna met veren bedolven op een houten balk de stad uitgedragen te worden. 

Op een abstracte en humoristische manier reflecteert het werk ‘Pek en Veere’ op de blame and shame cultuur. Hoe gaan we om met de rijke en machtige mensen uit de financiële sector door wie we worden bestolen? Carnaval heeft een lange traditie van spot en kritiek op machthebbers en met dit werk onderzoekt Ballemans hoe die traditie nieuw leven kan worden ingeblazen.

De afgelopen jaren is Ballemans als kunstenaar en curator in het fenomeen ‘carnaval’ gedoken. Dit heeft geresulteerd in de expositie ‘Op zunne KOP’ bij KOP in Breda over de relatie tussen kunst en carnaval. Tegelijkertijd was Yasser Ballemans in Curaçao om met studenten van Instituto Buena Bista en patiënten van de psychiatrische kliniek Capriles mee te doen aan de carnavalsoptocht in Willemstad.

De optocht start zondag 10 februari om 12:33 te Heerlen.
Van 13 februari tot 10 maart wordt het werk tentoongesteld bij kuS.

Het project wordt muzikaal ondersteund door Pim Kersten en Rogier de Nijs


> terug naar boven