Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Denkmal - Amber Bus & Silvana Gerards

Opening: Vrijdag 14 juni, 20:00 uur
Tentoonstellingsperiode:  14 juni t/m 21 juli 2013

Twee kunstenaars; één focus. De focus op verandering zoals die in het leven voortdurend aanwezig is. Al die veranderingen laten ruimtelijke en/of mentale sporen achter. Amber Bus laat zich inspireren door de plek, de stad, waar zij woont. Silvana Gerards neemt de tentoonstelling zelf als uitgangspunt. 
Beide creëren een ‘Denkmal’ en sluiten zich aan bij Charles Darwins uitspraak: “Nichts in der Geschichte des Lebens ist beständiger als der Wandel.”

Amber Bus
Amber Bus (1986) is in 2012 afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. In haar werk laat zij zich inspireren door haar omgeving. Sinds enkele maanden woont en werkt zij midden in haar project, de voormalige LTS-wijk in Hoensbroek.

“ Schelpen, ruwe kluiten aarde, een leeg veld met een diagonaal pad, dichtgetimmerde huizen, een uitzicht op metalen platen, posters op bijna ieder raam, interieurs staan naast de containers;
verhalen vullen mijn hoofd, beelden worden verzameld, verandering is op komst.”

In de voormalige LTS-wijk worden uiteindelijk 189 woningen gesloopt om plaats te maken voor een breed maatschappelijke voorzieningen en park van de gemeente Heerlen. Het merendeel van de woningen is inmiddels onthuurd, tijdelijke huurders hebben hun intrek genomen. Het is een wijk die in de wachtstand is gezet. Stilstand voor de definitieve verandering, zorgt voor een vervreemding die gezien moet worden en aandacht vraagt. In Kunstcentrum Signe zal Amber Bus de wijk van dit moment door middel van verschillende werken zichtbaar maken. Met het project Denkmal geeft Amber Bus als het ware een ode aan de plek waar ze woont.

Silvana Gerards
Silvana Gerards is in 2012 afgestuurd aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en is op dit moment werkzaam in Maastricht en Simmerath.
 “Als ik schilder, heb ik geen uitgewerkt concept om te beginnen. In plaats daarvan begint een proces waarbij uit het hoe, het wat ontstaat; het formele bepaalt de inhoud en ik kijk waar het beeld om vraagt.

Silvana Gerards zal tijdens het inrichten van de expositie in Kunstcentrum Signe peilen waar de beelden om vragen. De verschillende presentatiemogelijkheden die bij de opbouw van een tentoonstelling naar voren komen, zullen worden onderzocht. Bij het inrichten van een tentoonstelling streeft een kunstenaar naar een optimaal resultaat. Silvana zal een selectie maken van de te tonen schilderijen. De ruimte in Signe is het uitgangspunt: wat komt waar het best tot zijn recht. Er is slechts plek voor twee of drie schilderijen en niet  voor al de werken die zij maakte. Dit proces creatie en selectie zal zij uitvoerig documenteren en presenteren in een publicatie. Zo ontstaat als het ware een ‘Denkmal’ voor de niet geselecteerde werken.


Voor meer informatie:
Floor van Dijk (directeur) | T. 0628596665 | E. floor@kunstencentrumsige.nl


> terug naar boven


Foto's opening