Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Heerlense korte film in landelijke Vrijdenkersruimte“Geen schilderij in een kamertje, maar een Museum van de Straat”

De Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal vraagt politici in het hele land een Vrijdenkersruimte vorm te geven. Een ruimte voor kritische kunst en cultuur waar eerder de VVD, PVV, GroenLinks, D66 en de PvdA gehoor aan gaven. Staal klopte in Limburg aan bij de Heerlense SP-fractievoorzitter Ron Meyer, die onmiddellijk opperde dat zijn Vrijdenkersruimte een openbare ruimte moest zijn: “Geen schilderij in een kamertje, maar een Museum van de Straat” stelde hij. Meyer nodigde de Amsterdamse kunstenaar Matthijs de Bruijne uit om vorm aan zijn Vrijdenkersruimte te geven. Vrijdagavond 6 september gaat de Bruijne’s korte film Het Museum van de Straat in première.

Op pad door Heerlen
De film vertelt het verhaal van Heerlen, de regio Parkstad en in het bijzonder van een oude mijnwerkersbuurt. In een tocht door Heerlen ziet verteller en hoofdrolspeler Harrie Sevriens de kwaliteit, tegenslag en veerkracht van een Limburgse volksstad. Sevriens ziet de huizen, vertelt het verhaal van hun bewoners en hoort de muziek. “Die als je goed luistert onverzettelijkheid fluistert...”

Museum van de Straat
“Haal kunst en cultuur uit de paleizen. Breek met het idee dat je er voor gestudeerd moet hebben. Iedereen heeft recht op kwaliteit, discussie en verwondering, ook op straat. Waarom zouden we er anders gemeenschapsgeld aan besteden?” zegt SP-fractievoorzitter over het idee achter het Museum van de Straat. Meyer vervolgt: “Kunst als spiegel van hoop, teleurstelling en veerkracht. Als actiemiddel om mensen achter de rolluiken vandaan te halen. De straat als terrein voor maatschappelijke en dus ook artistieke actie.”

De première van de film het Museum van de Straat zal 6 september om 20.30 uur plaatsvinden op het Plantaanplein in de Oude Passart te Heerlen. Na afloop zal er een kort debat plaatsvinden over de rol van kunst in onze samenleving.

Vanaf 7 september is de film online te bekijken. 

Jonas Staal werd in het kader van het programma 'Heerlen, als' uitgenodigd door kuS. In december van 2012 werden in de tentoonstellingsruimte aan de Willemstraat de maquette van de voorgaande vrijdenkersruimtes vertoond.


De kunstenaars:

Matthijs de Bruijne (1967), regisseur van Museum van de Straat, heeft vele jaren gewerkt als individueel kunstenaar en tentoongesteld in verschillende musea. In het begin van deze eeuw was hij woonachtig in Argentinië en was getuige van de economische crisis die het land ook cultureel volledig ontwrichtte. Door deze ervaring is voor hem een directe verhouding van de kunstenaar met zijn omgeving essentieel geworden. Een vraag die daarom steeds terugkeert is: “Voor wie werken wij eigenlijk?” Gedurende de laatste jaren heeft de Bruijne als kunstenaar samengewerkt met de Bond van Schoonmakers en Huishoudelijke Werkers.

Jonas Staal (1981) is de bedenker van het project ‘Vrijdenkersruimte Vervolgd’, waarin hij politieke partijen door heel Nederland betrekt in het vormgeven van hun eigen tentoonstellingen en debatten over de relatie tussen kunst en politiek. De eerdere Vrijdenkersruimten waren onder meer te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven en kunstruimte De Appel in Amsterdam. In Heerlen wordt het project ondersteund door kunstruimte KuS. Staal is tevens oprichter van de Academie voor Cultureel Activisme, die eind 2013 in kunstruimte BAK in Utrecht van start zal gaan en kunstenaars met politieke organisaties in contact brengt. Kunstenaar De Bruijne is hier als docent bij betrokken.
> terug naar boven