Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

(h)ear 53 sluit groots af met laatste editie 2015

Met live...
Asmus Tietchens
WaSm
Modelbau
Jos Smolders
DJ Zipo (DE)

De laatste editie van (h)ear in 2015 zal eentje zijn om niet te vergeten. Als headliner hebben we namelijk niemand minder dan Elektronica pionier Asmus Tietchens weten te strikken. Dat belooft gegarandeerd fijne klankkunst! Nog een mooie verrassing is de wereldpremiere van een optreden door het duo WaSm, bestaande uit Frans de Waard en Jos Smolders. Beiden zullen eveneens een solo set spelen. Jos onder zijn eigen naam en Frans als Modelbau, zijn laatste solo project. DJ Zipo zal de pauzes invullen met uitdagende klanken. Wij bij (h)ear kijken nu al uit naar deze avond!


Asmus Tietchens (DE)
Asmus Tietchens was headliner tijdens het eerste (hear festival in 2011. Sindsdien heeft hij absoluut niet stilgezeten, getuige zo'n 12 nieuwe titels! Synthesizer experimentalist en musique concrète producer Asmus Tietchens begon met het opnemen in het midden van de jaren 60 en continueert daarin meer dan vijf decennia. Geboren in 1947 en gevestigd in Hamburg, luisterde Tietchens naar de Duitse radio als kind en hoorde baanbrekende elektronisch werk door o.a. Stockhausen en Gottfried Michael Koenig. Hij begon met het opnemen van zijn eigen experimenten in 1965 met ruwe reverb-apparaten. Een MiniMoog werd enkele jaren later toegevoegd. Ook beïnvloed door atonale Kraut-rockers als Cluster en Faust, ontmoette Tietchens Okko Bekker en begon een samenwerking die tientallen jaren zou duren waarin Bekker de meeste van Tietchens's werk produceerde. Nadat Peter Baumann van Tangerine Dream werk van hem hoorde, produceerde hij Tietchens's debuutalbum 'Nachtstücke' die werd uitgebracht in 1980 op Sky Records. In totaal werden vier albums voor Sky gemaakt die verrassend toegankelijke elektronische pop herbergden. Vanaf 1984's 'Formen Letzter Hausmusik' (opgenomen voor Nurse With Wound's United Dairies label) begon een periode van meer abstracte, meer concrète opnames die vaak gebruik maken van tape experimenten evenals synthesizers. Tijdens de jaren 90 heeft Tietchens veel werk opgenomen voor experimentele labels als Barooni, Staalplaat en Syrenia, waarbij ook een samenwerking met Dirk Serries in 1996. Sinds 1990 gaf hij ook les in geluid op de universiteit van Hamburg.
Tietchens is gespecialiseerd in het toepassen van onregelmatige abstracte sonische patronen die worden versmolten in grauwe drones met koude textuur. Zijn muziek wordt vaak geïnspireerd door en verwijst naar de teksten van de filosoof Emil Cioran. (h)ear is wederom trots deze Duitse elektronische legende te mogen presenteren!

WaSm (NL)
Premiere! Allereerste live show!!!
WaSm is de combinatie Frans de Waard (Kapotte Muziek, Goem, Wieman) en Jos Smolders (THU20 en vooral zichzelf). Beiden kennen elkaar al vanaf midden jaren 80. Speelden samen in THU20. Werkten samen aan tijdschrift Vital. Jos Smolders verruilde de laptop voor de modulaire synthesizer en stelde Frans voor als duo de podia op te gaan. Dit optreden bij (h)ear zal de eerste publieke presentatie zijn; een combinatie van elektronische gadgets, iPad en modulaire synthesizer. WaSm brengt de uitersten bij elkaar: Ruige electronica en subtiele klankbewerkingen.

Modelbau (NL)
Frans de Waard returns at (h)ear with his latest solo project. Modellbau is one of the many aliases of Nijmegen based Sound Art pioneer Frans de Waard (Kapotte Muziek, Beequeen, Goem, ...) With Modelbau he explores the dynamics of sound from very loud dynamics to whispering level. He therefore uses lo-tech electronics such as cassette players and other hardware to the newest software on his iPad.

Jos Smolders (NL)
Ook Jos Smolders stond eerder al enkele malen op de affiche van (h)ear. Jos heeft een lange geschiedenis in de underground elektronische en elektro-akoestische muziek scène. Hij begon zijn muzikale carrière op zijn 14de, maar zijn eerste release volgde pas 10 jaar later. Sindsdien bracht hij werk uit op labels als Midas Music, Korm Plastics, Staalplaat en samenwerkingen op Empreintes Digitales, Touch, nVO en Selektion. Jos Smolders beheert ook de website EARLabs.org en heeft zijn eigen mastering studio aan huis.Zijn stijl is geworteld in de klassieke elektronische en electro-akoestische tradities. Jos Smolders verkent continue het gebied van elektronica en volgt sterk zijn eigen weg zonder te worden afgeleid door hypes zoals drone, micro en dergelijke. Zijn laatste muzikale output bestaat uit onbewerkte modulaire synth opnames.
http://earlabs.org
https://jossmolders.bandcamp.com

DJ Zipo (DE)
DJ Zipo (eigen naam Till Kniola) is, naast curator, auteur en uitgever van [aufabwegen], ook een internationale noise en experimentele elektronica dj. Dompel je oren in een bad vol sonisch genot.


Locatie: kuS, Willemstraat 91a, Heerlen, NL
Datum: 5 december
Open: 20:30 | Start: 21:00
Entree: 5,00 euro
Reserveringen: info@h-ear.org

> terug naar boven


Foto's expositie