Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Heerlens kunstencentrum Signe gaat kunst over de stad verdelen

door Harry Prenger

Het Heerlense kunstencentrum Signe gaat een groot deel van haar activiteiten verplaatsen naar het Collectors House, voorheen bekend als de Stadsgalerij. Dit besluit is genomen na onderling overleg de voorbije weken tussen het bestuur van kuS en de gemeente Heerlen. Het pand aan de Willemstraat, dat door kuS in 2003 in gebruik werd genomen, staat al enkele maanden leeg.


Bestuursvoorzitter Jules Beckers van kuS toont zich tevreden: “De nieuwe ruimte past meer in de lijn wat we zelf willen. Omdat de budgetten alleen maar minder werden is het niet meer mogelijk om in de Willemstraat te blijven. Bovendien willen we in de  toekomst gebruik maken van lege kerken en andere locaties, bijvoorbeeld als pop-up concept om daar dingen gericht neer te zetten.”

Het Collectors House fungeert sinds 2011 als ruimte voor kleinschalige tentoonstellingen voor met name Schunck. Dat kuS de toekomstige plek zal moeten delen met het Heerlense cultuurpaleis, noemt Beckers geen probleem. Hij gaat uit van een aantal momenten per jaar dat de ruimte kan worden benut. In samenspraak met Schunck wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook de concerten met klankkunst onder de naam Experimental Audio Research, kortweg (h)ear, worden voortgezet. Beckers: “Voor (h)ear zal er een prominente plek worden ingeruimd.”

Signe kent een lange geschiedenis in Heerlen. In 1985 startte men met literaire activiteiten, waarna twee jaar later werd gekozen voor actuele kunst met een experimenteel en documentair-achtig karakter. De afgelopen jaren waren er onder meer spraakmakende tentoonstellingen over murals (Lak Aan Braak) en het ceremonieel spektakel Metal Heart met Arno Coenen. In de zomer van 2015 toonde men werk van de overleden schilder Serge Heederik.

Op 23 april start kuS in het Collectors House met een fototentoonstelling over kerken in de regio's Parkstad en Aken. Het kunstencentrum, dat zeker tot en met 2017 subsidie ontvangt van de gemeente, zal de komende jaren ook tentoonstellingen en activiteiten laten zien op andere locaties in de stad. Beckers: “We hebben in Heerlen zoveel fantastische plekken, die vragen gewoon om een invulling.”

> terug naar boven


Foto's werk