Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Cuttin´ Class
26-08-06 / 03-09-06

Signe in het teken van real hiphop

Tijdens Cultura Nova presenteerde kunstencentrum Signe in samenwerking met stichting Cuttin´ Class een stuk hip hop cultuur.
Zo was er in de periode van het festival een expositie te zien met werk van verschillende beeldende kunstenaars die een ding gemeen hebben: hun roots liggen in de graffitiscène. Een aantal artiesten heeft in het kader hiervan een graffiti demonstratie geven. Ook was er een fotodocumentatie te zien waarin de hip hop cultuur in al zijn aspecten naar voren kwam.

De tentoonstelling liet werk zien van Boris Tellegen (delta), Jorge Hoogedoorn (jesic), Does, Tumki, Bambie, Ntan en Dave de Leeuw.
Uiteraard was er naast beeldende kunst ook een overvloed aan muziek te beluisteren in signe en was er een fotodocumentatie te zien waarin de hip hop cultuur in al zijn aspecten naar voren kwam.


Hip hop, music & art; workshops


Stichting Cuttin´ Class is een collectief dat bestaat uit hiphop artiesten en liefhebbers. Ze hebben hun krachten gebundeld om de hip hop cultuur in het zuiden nieuw leven in te blazen maar ook om het vertekende beeld van de cultuur dat gecreëerd is door commercie uit de wereld te helpen.
Stichting Cuttin´ Class wil er voorzorgen dat jongeren de mogelijkheid hebben om workshops te volgen en begeleid te worden bij het maken van hun eigen muziek. Cuttin´ Class geeft verspreid over meerdere dagen verschillende workshops:

Rap workshop
De rap workshop neemt de deelnemer mee naar de hiphop cultuur waarin de geschiedenis van hiphop en de elementen van hiphop aan bod komen. De workshop leert hoe een eigen tekst te schrijven en te rappen. Op het einde van workshops wordt er een optreden op locatie gegeven.

Dj workshop
Tijdens de dj workshops komen de basis principes en technieken van turntableism aan bod. Bij turntableism komt namelijk heel wat meer kijken dan platen aan elkaar mixen; de draaitafels moeten als instrumenten worden benaderd. Technieken als scratchen en beatjuggles komen uitgebreid aanbod.

Beat creation workshop
Beat creating is in feite het maken van het muziek stuk waar over word gerapt of gezongen. Tijdens deze workshops word er ingegaan op de basis principes van digitale productie. Met behulp van het softwareprogramma reasons 3.0 worden drumpatronen en samples samengevoegd tot een basis om daarover heen te kunnen rappen. Op het einde van workshops wordt er een optreden op locatie gegeven.


Lezing door Christine Otten

01-09-06 - Lend me your ear(s)!

Harlem, 1969. de lucht is zwanger van hoop en revolutie. De Black Panthers zijn volop actief; Malcolm X is vermoord. Niemand

heeft nog van crack gehoord. In die geladen sfeer schrijven the last poets hun gedichten, vol passie en zelfkritiek.
"Niggers are scared of revolution. Niggers love anything but themselves".

Op de funky ritmes van de conga's worden het vanzelf raps, raps die ruim twintig jaar later gesampeld worden door jonge hiphopbands. Vandaar dat the Last Poets tegenwoordig bekendstaan als de godfathers van de hiphop.

Christine Otten (www.christineotten.nl) schreef over deze Last Poets een wervelende en gedurfde roman, getiteld de laatste dichters (2004), waarin verhalen, sferische impressies en gedichten worden afgewisseld met getuigenissen van de moeders, zusters, kinderen, vrienden en ex-vrouwen van de Last Poets. De roman is een caleidoscopische vertelling over de achtergronden van hun jeugd in de getto's van Akron, Ohio, Detroit en New York, en over hun liefdes, successen en persoonlijke nederlagen.


Southpaw & Akir


Speciaal voor Cultura Nova wordt de topact Southpaw & Akir overgevlogen. Southpaw & Akir zijn twee broers uit Harlem, New York. Ze staan garant voor een spectaculair optreden.

Akir heeft net zijn nieuwe album the Legacy uitgebracht, waarop hij zijn altijd politiek getinte teksten ten gehore brengt. Eerder was hij ook al te horen op verschillende cd´s van andere grote hip hop artiesten zoals Immortal technique´s Revolutionary vol 2. en Wu-tang Clan mixtapes.

Het doel van Akir is progressief te blijven en een tegenstroming te vormen ten opzichte van de commerciële inhoudsloze hip hop van vandaag de dag.
Hij werkt samen met zijn broer en zakenpartner Southpaw, die voorheen in de bad boy stal van P Diddy / Puff Daddy werkte en verantwoordelijk is voor de meeste producties van Immortal Technique en Akir.

> terug naar boven


Foto's expositie


Foto's werk