Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Portretfotografie
27-08-05 / 18-09-05
Kunstencentrum Signe te Heerlen presenteert:
Tijdens het zomerfestival Cultura Nova zijn in kunstencentrum Signe vier portretfotostudio's ingericht zoals we die vroeger aantroffen bij de dorpsfotograaf: een antieke rechte stoel, een gipsen zuil, een grote varen en een beschilderde achterwand.$0In deze decors kan iedereen, buurtbewoners, bezoekers van het zomerfestival en andere willekeurige voorbijgangers zich voor 5 euro laten fotograferen. Er zijn verschillende fotografen geselecteerd die elk op geheel eigen wijze de uitdaging aan gaan om binnen het gestelde kader een portret te maken. De portretten worden in kunstencentrum Signe tentoongesteld tot en met twee weken na afloop van Cultura Nova.
Tijdens de finisage op zondag 18 september kunnen de geportretteerden hun foto's ophalen. Een aantal van deze portretfoto's zullen worden uitvergroot en op verschillende plaatsen in de stad worden opgehangen.
Portretsessies: za 27/08 van 14.00 - 17.00 zo 28/08 (tijdens lexor buitenmarkt) van 14.00 - 19.00 ma 29/08 t/m vr 02/09 van 20.00 - 22.30 en ook do 01/09 t/m zo 04/09 van 14.00 - 17.00 Finisage portretfotoproject in kunstencentrum Signe op zondag 18 september 2005 om 15.00
Kunstencentrum Signe heeft gezocht naar fotografen van uiteenlopende achtergronden en met verschillende beeldtaal en zo onder anderen de volgenden geselecteerd: Jesse de Haas Arnaud Nilwik Bram Tackenberg Pascal Moors Jorgen Polman Sanne Linssen Gustaaf Begas Guido Paulussen George Meijers Marion Driessen Rik Vreuls Carol van der Duin Vanselow Jet Ederveen Ingmar Lemmens Maarten Dings

Honderden portretfoto┬╣s hangen

Tijdens het zomerfestival Cultura Nova waren in kunstencentrum Signe aan de Willemstraat 91a in Heerlen een aantal fotostudio┬╣s ingericht. Voor het geringe bedrag van vijf euro kon je er een portet laten maken door een van de aanwezige fotografen. Het 'portretfoto-project' was een groot succes en wordt zondag 18 september afgesloten met een finisage: vanaf 15.00 uur mag iedereen die zich heeft laten portreteren zijn fotoportret van de muur halen. Het project heeft er voor gezorgd dat Signe na de verhuizing van de Akerstraat naar de Willemstraat weer op de kaart staat en dat het kunstencentrum voor iedereen toegankelijk is gebleken. Voor het 'portretfoto-project' van kunstenaar Toon Hezemans waren meer dan tien fotografen geselecteerd die elk op een geheel eigen wijze in verschillende fraai ingerichte decors de fotoportretten maakten. De een werkte nog met een oude platencamera uit 1890, de ander manipuleerde het beeld op de computer. Enkele fotografen gingen zelf op zoek naar modellen op straat, maar er was ook een kunstenaar die de straat letterlijk naar binnen haalde: je kon je door hem voor een wand met een levensgrote foto van de Willemstraat laten fotograferen. Uiteindelijk zijn ze allemaal binnengeweest en hebben zich laten fotograferen: de festival directeur, de theaterbezoeker, de buurtbewoner die nog nooit in een galerie of museum was geweest, de islamitische slager, het batje en de bakvis, de moeder met haar schare kinderen, de kunstenaar en de zakenman, de straatkrantverkoper en prachtige zwarte vrouwen uit Kameroen. Het is duidelijk dat kunstencentrum Signe hiermee haar taak in het culturele landschap van Parkstad heeft bewezen! De honderden portretten zijn tot de finisage in Signe tentoongesteld. Wie langs al die gezichten loopt herkent niet alleen heel veel stadsgenoten, maar leert tegelijkertijd dat iedereen op een andere manier kijkt: elke fotograaf heeft zijn eigen stijl en elke geportretteerde verandert mee met zijn achtergrond. De fotografen ontvingen bij wijze van vergoeding een symbolisch bedrag van 5 euro per foto van de geportretteerde.
Studio's
De studio's werden onder andere ingericht door fotograaf en kunstenaar Romy Finke en door Ilonka van Doorn van Eigenwijs en Roger Lindelauf van Kesquetoe (meubelen op maat en redesign).

Expositie
De portretten waren t/m 18 september te zienen op zondag 18 september 2005 werden tijdens een afsluitende happening (finisage) de fotoportretten vanaf 15.00 uur opgehaald.

Idee
Toon Hezemans, organisatie en uitvoering: Toon Hezemans en Romy Finke, kunstencentrum Signe.
Deze expositie word mede mogelijk gemaakt door samenwerking tussen kunstencentrum Signe en Cultura Nova.> terug naar boven


Foto's opening


Foto's expositie


Foto's werk