Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Invisible Empire
GHOST REMEMBRANCE

(memory-box for next generations)
8 november t/m 14 december


Een interactieve installatie en beeldend project van Jean Michel Crapanzano

Inwoners van Heerlen en de mensen uit de wijk worden bij deze tentoonstelling uitgedaagd om actief mee te werken aan het proces van geheugenvorming. De nabijheid van twee landsgrenzen, met Duitsland en België, en de lange geschiedenis van immigratie en aanwas van nieuwe bevolkingsgroepen met hun eigen dialecten, vormen belangrijke ingrediënten van het onderzoek: hoe kan het individuele geheugen ontrafeld worden van het officiële collectieve geheugen? Waarin verschilt de geschiedenis van deze ontwortelde regio van de rest van Nederland? Heeft globalisering van een collectief wereldwijd geheugen effect of invloed op het lokale collectief geheugen? Heeft Heerlen met haar specifieke tradities en cultuur een autonome ‘collectieve geest’?

Voor deze tentoonstelling heeft Crapanzano een sculptuur in de vorm van een bom gemaakt, waarin bezoekers hun persoonlijke herinneringen in kwijt kunnen zoals (fragmenten van ) brieven, teksten, foto's, kleding en CD's. De inhoud van deze geheugenschrijn vormt de basis voor een weblog die de kunstenaar zal bijhouden.

Klik hier voor de weblog.
Klik hier voor een video-impressie over de expositie door Peter Wollring voor L1.

Opening en inleiding zaterdag 8 november 19.00 uur door dr. J.J. Latten.
Jan Latten is hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij publiceert over trends op het terrein van relaties in samenhang met maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn oratie 'Zwanger van segregatie' was in 2005 voorpaginanieuws. In 2007 publiceerde hij samen met Volkskrant journaliste Malou van Hintum het boek Liefde a la Carte.
Volgend jaar verschijnt een bundel over de bevolkingskrimp die Parkstad Limburg momenteel ervaart.

Deze tentoonstelling wordt mede georganiseerd in het kader van Glocal Affairs, de beeldende kunstmanifestatie die van 2 t/m 30 november 2008 plaatsvindt op diverse locaties in Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Zie www.glocalaffairs.eu

 

 

> terug naar boven


Foto's opening


Foto's expositie


Foto's werk