Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

TATTOO
30-08-08 / 21-09-08

Expositie in het kader van het zomerfestival Cultura Nova.

Kom naar kuS en laat je tatoeage fotograferen!
In een speciaal daarvoor ingerichte en afgezonderde studio hebben professionele (kunst)fotografen foto's gemaakt van TATTOO'S van bezoekers. Het resultaat werd tentoongesteld. De foto’s waren natuurlijk ook te koop. Voor e 7,50 werden ze aan het eind van de expositie op 21 september mee naar huis genomen. De fotografen waren: William DeMichelle, Pascal Moors, Kevin Reinders, Romy Finke, Glenys van Bree, Philip Driessen en Bram Tackenberg.
Romy Finke maakte foto's van wethouder van Cultuur Pé Diederen en wethouder Ruimtelijke ordening Lex Smeets die door Alfons Houben voorzien werden van digitatoeages.

Wat is er nog meer te zien?
Ook te zien: foto’s van de kunstenaars Federico D’Orazio en Jean-Michel Crapanzano en de bekende Amerikaanse tattoofotograaf Billy DeMichelle. We hebben kunstenaars en vormgevers gevraagd om hún visie op het fenomeen tatoeage te geven door een of meer tattoos te ontwerpen. Bezoekers konden zo’n ontwerp als plaktattoo laten aanbrengen of er een echte tattoo van laten maken. En het is mogelijk om tijdens Cultura Nova in kuS een henna tatoeage te laten maken door Houria Alaoui, naar eeuwenoud oosters gebruik. Een henna tatoeage is pijnloos en verdwijnt vanzelf weer binnen een paar weken.

Video's
Bekijk de video van Felix van der Hallen op http://www.youtube.com/watch?v=jq9emCXn7fI

Tattooteksten
Tijdens de expositie is Katja Bakker op zoek gegaan naar het verhaal achter de tatoeage. Voor kuS tekende ze de volgende vraaggesprekken op:

"Ik ben begonnen met tatoeages, heel braaf, op m'n achttiende, om m'n ouders een beetje tevreden te houden. Heel ondoordacht begon ik met een tribal. Die is nu goed bedekt, achter op m'n rug. Op een tattoo-conventie in Luxemburg heb ik een tatoeage in m'n nek laten zetten. Ik heb de tatoeëerder toen z'n gang laten gaan, omdat zijn kunst me erg aansprak. Op m'n benen heb ik gekozen voor pin-ups omdat het vrouwelijkheid uitstraalt. Ik vind vrouwen gewoon super! Het is toch mooier dan een man om naar te kijken, vind ik. Ik hoop dat ik nu niemand beledig. ik bedoel ik ben ook gewoon getrouwd met een man, hoor! "
(Simone)

"Tatoeages hebben me al gefascineerd toen ik heel klein was. Mijn vader had bij zichzelf een hartje op zijn arm gezet. Toen ik 14 was, heb ik mijn eerste tatoeage laten zetten in Maastricht. Daar staat nu een heel andere tatoeage overheen. Als je ouder bent en je meer je identiteit hebt gevonden, ga je anders tegen dingen aankijken, ook tegen tatoeage. Al mijn tatoeages hebben wel een persoonlijke betekenis. Op m'n arm staan twee skelettenkopjes. Eentje met een hanenkam en vleermuisvleugels,die staat voor mijn zoon en een met een strikje en de vleugels van een vlinder,voor m'n dochter. De tatoeage op mijn borst is een brandend hart in de vorm van een diamant. De vlam staat voor eeuwigheid en de vleugels voor vrijheid. Ik vlieg mijn eigen toekomst tegemoet! Wat betreft de tatoeëerder kies ik voor kwaliteit. Ik zeg altijd: "Een goedkope tattoo is niet mooi en een mooie tattoo is niet goedkoop!"
(Marcha)

"Ik had van een vriendin een paar tatoeageboekjes gekregen, omdat ik graag een tattoo wou. Ik wist nog niet precies wat, en waar enz. Toen ben ik de Ganesha tegen gekomen, ik vind Buddha's en de Ganesha in het bijzonder mooi en rustgevend. Ik ben meteen naar Johnny gegaan. Hij heeft het uitgetekend, dingetjes veranderd en ik vind hem mooier geworden dan in het boekje!"
(Auvina)

"Op m'n rug staat het Rammstein-logo in een kruis. Ik vond het logo heel mooi en ik hou van Rammstein. De 'R' staat ook voor Ramona en ik ben Ram van sterrenbeeld. Dat de 'R' in het kruis staat, betekent voor mij ook heel krachtig: ik geloof in mezelf. Het kruis heeft voor mij dus méér waarde, dan alleen de band. Ik pak iedere keer een tatoeage als verjaardagscadeautje voor mezelf, of voor een belangrijke gebeurtenis. De sterren staan er sinds dit jaar op. De ster staat voor vernieuwing. Ik ben een jaar geleden gescheiden en ik wilde het afsluiten, met een schone lei beginnen. Nieuwe planeten die worden geboren in het heelal zien wij als sterren aan de horizon. Zo is het bij mij ook -mijn eigen ster!
Overigens, mijn eerste tattoo, onderaan mijn rug, heb ik laten zetten zonder dat mijn moeder het wist. Die zomer -ik was al vergeten dat ik er één had- had ik een lage heupbroek aan. Toen zij mijn moeder: "Wacht even schat, je hebt iets op je rug", en ze maakte haar vinger nat. Toen heb ik het maar gezegd: "Man, je kunt vegen wat je wil, het gaat echt nooit meer weg!"
(Ramona)

"Mijn rugtattoo laat een groot deel van mijn levensgeschiedenis zien. Toen ik zeven jaar was, in '67, heb ik kennis gemaakt met de Harley. Een oom van m'n vader had er één, die hij weleens uit elkaar haalde. Ik werd meteen gegrepen door het geluid en hoe hij eruit zag. Vanaf die tijd wist ik dat ik er later ook één wilde. Op m'n negentiende had ik m'n eerste Harley. Het zijn een soort visioenen. Ik wist ook al op de basisschool dat ik twee zoons wilde, en die heb ik ook gehad.
Over die motor met zijspan heb ik wel eens een wrange droom gehad. Ik droomde dat ik werd begraven, in die motor. Later is hij gestolen, op het eind van een rit.
Tribals kunnen mooi zijn, maar het vertelt vaak niks. Ik vind, een tattoo zegt iets over iemand en zo moet het ook altijd blijven!"
(Raymond)  

"Ik heb maar één tattoo. Een volle cirkel met een maan erin en drie waterlijnen. De volle cirkel staat voor volle kracht, tussen de puntjes van de maan kun je een lijn trekken van het noorden naar het zuiden, en de drie waterlijnen staan voor mijn sterrenbeeld waterman. Het zuiden, omdat ik een Limburger ben: het zuiden van het land. Het teken komt uit een tekenfilmserie, maar is iets aangepast. Oorspronkelijk zat er nog een vierkant omheen, maar dat vond ik niet mooi. Blauw is mijn lievelingskleur, en vind ik origineler dan zwart; dat heeft iedereen al.
Binnenkort laat ik een nieuwe tattoo zetten, en samen met mijn tatoeëerder ben ik al bezig met het idee. Het wordt waarschijnlijk het teken van the Godfather met een kruis met mijn naam en geboortedatum erin."
(Boy)

"Ik heb vier kleine tatoeages. Op mijn schouderblad staat een Chinees teken van mijn naam. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn eigen naam te laten zetten, en niet die van Boy, mijn man. Hij houdt veel van me, maar dat doe ik nooit!
Mijn eerste tatoeage kreeg ik van mijn ouders op mijn 15e verjaardag, een dolfijntje, op mijn borst. Mijn vader heeft veel tatoeages, en dat vond ik altijd al mooi. Van mijn vader mocht ik ook maar bij een tatoeëerder gaan, Southside Tattoo in Valkenburg, omdat hij echt hygiënisch werkt. Ik heb nu de tatoeages die ik wilde, maar toch denk ik eraan er nog eentje te laten zetten."
(Kim)

"Mijn tattoo heeft betrekking op iets wat jarenlang mijn hobby is geweest: Big Gamen op zwaardvissen. Daarbij zit je in een stoeltje vastgemaakt aan de achterkant van een boot met van die grote hengels te wachten op een aanbeet van zo'n gigantisch beest!
Ik heb een aantal jaar terug drie beroertes gehad in een weekend. Dat is een aanslag op je lichaam, waardoor je een aantal dingen niet meer kunt. Daarbij komt nog een bedrijfsongeval en dat zorgt ervoor dat je toch wat zwakker in je schoenen komt te staan en dit soort hobby's niet meer kunt uitoefenen. Het is een stuk van mijn leven, en dat is nu op mijn rug vastgelegd.
De schedel met de tentakels staat voor mijn ziekte. Eén zwaardvis is een robotachtige, en staat voor de overbevissing. De zwaardvis moet vechten voor zijn bestaan."
(Ger)  

"De tatoeage met de twee bosnimfen representeert mijn kinderen -Ik heb hem laten zetten toen de jongste één jaar oud was- en de speelsheid die met ze gepaard gaat. Ik heb ook een tatoeage van een boselfje die vanuit m'n hart naar m'n schouder 'uitvliegt'. Deze staat voor het volgen van de keuze van m'n hart. De eerste beslissing die ik heb gemaakt vanuit deze levensvisie is om kinderen te nemen. Met de tatoeage op m'n kuit is voor mij nu de cirkel rond! "
(Esther)

"De tatoeage is gezet in 1968, 18 jaar was ik toen. We gingen met een stel vrienden naar Rotterdam, op stap. Toen zei een van hen: "Kom, we gaan naar de haven, we gaan een tatoeage laten zetten!". De zaak heette Johnny Tattoo, ik weet niet of die nu nog bestaat. We kwamen binnen en hij was net bezig met een tatoeage. Bij mijn twee vrienden gingen de haren overeind staan, en ze hadden geen zin meer. En toen wilde ik de stoerste van de drie zijn, en zei ik: "Nou dan maak mij maar ene." Ik was al zo dronken dat ik er niets van voelde. De dag erna werd ik wakker met pijn in m'n arm en een verband om en ik vroeg me heel verbaasd af wat er gebeurd was! Toen het na drie weken geheeld pas, zag ik pas wat ik op m'n arm had laten zetten. Gelukkig heb ik er geen spijt van, al zou ik nu voor een ander plaatje kiezen. "
(Jos)

"De rozenstruik heb ik 4 jaar geleden door Junkfood Johnny op mijn enkel laten zetten. In eerste instantie wilde ik een heel kleintje, maar ik had geen ontwerp. Toen heeft Johnny dat ter plekke gemaakt. Eerst kwam hij met een heel groot ontwerp, maar dat vond ik toch iets te heftig. Toen heeft hij hem kleiner gemaakt. Ik vond hem mooi,en heb hem meteen laten zetten.
In het begin durfde ik hem niet zo goed te laten zien,ik was een beetje bang wat anderen ervan zouden vinden. Daar heb ik me even overheen moeten zetten, maar nu merk ik het niet eens meer. De reacties lopen uiteen. Soms zeggen mensen ook niks; dat betekent meestal niet veel goeds. Het is net als wanneer je naar de kapper geweest bent en mensen vinden het niet mooi, dan houden ze ook hun mond!"
(Tessa)

"Ik heb de tatoeage laten zetten op mijn 17e verjaardag. Gekregen van m'n moeder. Omdat hij voor m'n moeder, mij en m'n zusje staat;van groot naar klein.
Het ging heel impulsief: M'n moeder, mijn zusje en ik wilden allemaal drie sterren laten zetten. Ik was de eerste, en toen zei m'n moeder: dan krijg je hem voor je verjaardag! Ik heb hem daarna aan mijn moeder cadeau gegeven, maar ze durft niet!"
(Dominique)

"Johnny was als kind al altijd aan het tekenen -dat was mooi om te zien. Nu deel ik zijn liefde voor tattoo's.
De drempel om een tatoeage te nemen was lager met Johnny als broer. Naar een vreemde zou ik niet zo snel gaan. Johnny vertrouw ik."
(Alex)

"Ik ben al een jaar of dertig tatoeëerder. Heerlen is mijn thuisbasis, mijn haven, maar ik heb over de hele wereld gewerkt. Ik heb geen opleiding gevolgd of zo. Ik heb altijd al getekend, en tatoeëren, daar begin je gewoon mee! 
Met 15 jaar had ik mijn eerste tatoeage, maar ik wist al eerder dat ik het wilde. Als je het in je hebt, dan weet je het als kind al, je voelt een innerlijke drang om het te doen.
Vroeger was een tatoeage nog een teken van zelfstandigheid,een daad van rebellie, maar tegenwoordig komen ze met hun moeder naar de tattooshop en conformeer je je, met het nemen van een tatoeage, bijna aan een norm.
Vroeger was tatoeëerder een heel erg antiberoep, maar nu is het een droomberoep.
Ik weet niet of ik het zelf zo zou noemen, ik denk dat je erin groeit, dat je ervoor bent voorbestemd. Tegenwoordig heb je veel slechte tatoeëerders die toch veel geld vragen. Voor hen is het pure handel, terwijl het eerst alleen gedaan werd door mensen die zich ertoe geroepen voelden.
Vroeger kon een tatoeage ook nog een probleem zijn, bijvoorbeeld bij het solliciteren. Mijn vader zei altijd:"Zo krijg je nooit een fatsoenlijke baan.". Hij heeft nog gelijk gehad ook!"
(Johnny)


Bekijk video's> terug naar boven


Foto's opening


Foto's expositie


Foto's werk