Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

(h)ear - experimental audio research 5
zondag 28 september 2008


Paul Devens (live electronics) / WhoEstWood (dj set) / (h)ear dj

Op zondagavond 28 september om 20.00 uur zal kuS (kunstencentrum Signe) haar deuren openen voor de vijfde (h)ear - experimental audio research. Wij zijn bijzonder trots te kunnen vermelden dat de Maastrichtse kunstenaar/muzikant Paul Devens deze avond zal optreden. dj WhoEstWood en (h)ear dj staan verder garant voor een aanvulling vol experimentele klanken.

Paul Devens
Paul Devens (Maastricht, 1965) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk beweegt zich op het snijvlak tussen installatie, video, geluid, performance en architectuur.

In zijn werk wil Paul Devens de ogenschijnlijk vertrouwde denkbeelden over de ons omringende realiteit in vraag stellen. Hiervoor gaat hij onderwerpen uit de populaire cultuur opnieuw lokaliseren en herinterpreteren: Wat is die alledaagse realiteit die we voor waar aannemen? Hoe wordt deze realiteit gecommuniceerd? Wat zijn de structuren voor communicatie? En vooral, welke codes liggen er in deze structuren?

Hij wil met zijn werk alternatieve modellen aanbieden/creëren tegenover de vanuit commerciële doeleinden voorgekauwde ‘begrijpbare’ modellen. Een centraal gegeven in al zijn werk is het gevoel van onzekerheid en verrassing opgeroepen door een onvoorspelbaarheid binnen een situatie.

Dit vormt ook de basis voor zijn “sound art” (installaties en performances). Paul Devens baseert zijn composities op muzikale figuren uit de commerciële popmuziek. Maar door de geluiden en de esthetiek waaraan we gewend zijn heruit te vinden ontneemt hij ze hun symbolische en retorische clichés waar ze doorgaans mee worden geassocieerd.
Zijn geluidsinstallaties zijn architectonische constructies speciaal ontworpen voor het fysiek ervaren van geluid. Elke installatie heeft een specifieke soundtrack of compositie en de aanwezigheid van publiek is geïntegreerd als deel van het werk.

Zijn werk was te zien en/of te horen in musea en kunstinstellingen zoals: museum Z33, Hasselt, Le Magasin, Grenoble, het Bonnefantenmuseum, Maastricht, Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, ICA, Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, ISP, Office for Contemporary Art, Kunstnernes Hus, Oslo, Galleriet F15 Moss, Marres, Maastricht, Galerie de l’Esplanade, Paris, Neu Aachener Kunstverein, Aachen, le Lieu Unique, Nantes, le Confort Moderne, Poitiers, Deutche Institut, Roma, Balans, Istanbul, ITU MIAM, Istanbul (biënnale), Experimental Intermedia New York, Paul Klein Gallery, Chicago, Laptopia Tel Aviv, Hörbar Hamburg, etc.

Paul Devens werkt naast zijn kunstenaarsschap, aan de Academie voor Beeldende Kunsten als docent, werkt als adviseur aan het lectoraat ‘autonomie en openbaarheid’, Hogeschool Zuyd, en is freelance curator / producent (ctrl_alt_del geluidkunst festival Istanbul, OSC//8, Genève, MOAB foundation, MOAB records). Buiten de soloprojecten zijn er incidentele samenwerkingsverbanden met filmmakers, choreografen, musici en dichters.

Devens woont en werkt in Maastricht.
Contact:
info@pauldevens.nl

Meer informatie is te vinden op http://www.pauldevens.nl/. Verder bieden de zoekfuncties op sites van o.a. Youtube en Google veel informatie m.b.t. zijn werken.

WhoEstWood
WhoEstWood aka EvenGer en lid van het illustere trio WhoEst(live), draait al zo'n 7 jaar van Amsterdam en Utrecht (ACU) tot Maastricht en Heerlen.
Hij draait verschillende stijlen (techno, minimal, ambient, experimental, jazz en alles wat hij verder nog leuk vind tussen de jaren '40 en nu). Zijn invloeden haalt hij onder andere uit Aphex Twin, Christian Vogel, Bola, Autechre, The Bug, Victims Family, Jazzanova, John Spencer, Amon Tobin, Mike Ink, John Coltrane and more...

Hij zal op de avond van 28 september in KuS het experiment niet schuwen. Laat je verrassen!

Contact: notherland@gmail.com

(h)ear

kuS stimuleert en communiceert de ontwikkelingen en het debat binnen de beeldende kunst en zoekt daarvoor de randen op door kruisbestuiving met andere kunstdisciplines en instellingen.
(h)ear is een initiatief van kuStenaar Mike Kramer en het Poppodium Nieuwe Nor en richt zich op experimentele audio research door het organiseren van kleinschalige optredens.

(h)ear 5
Paul Devens / dj WhoEstWood / (h)ear dj
28 09 08 om 20.00 uur, toegang gratis

kuS (kunstencentrum Signe) Willemstraat 91a Heerlen, Nederland
www.kunstencentrumsigne.nl
Voor meer informatie: Mike Kramer
mike@kunstencentrumsigne.nl of 06-30101682


Recensie over (h)ear 5 gepubliceerd door www.afgrond.org
Een avondje (h)ear in KuS
Paul Devens / WhoEstWood / (h)ear dj

Zondag 28 september waren zo'n 40 bezoekers getuige van de vijfde (h)ear wat inmiddels garant staat voor een avond innovatieve muziek die de zintuigen prikkelt.

Voor wie nog niet vertrouwd is met deze avonden; (h)ear staat voor 'experimental audio research' en biedt op kleinschalig niveau een podium aan in kuS (kunstencentrum Signe) te Heerlen.
De opzet is muzikanten en kunstenaars die op (of over) de grens van auditief experiment verkeren een plek te bieden waar zij hun 'ding' kunnen doen. Hiermee vervalt de onnodige drempel die deze artiesten vaak ervaren wanneer zij op zoek zijn naar geschikte locaties om op te treden. Want in Nederland is middels het gemoderniseerd popbeleid, welk schijnbaar alleen een politieke betekenis heeft, geen plaats gereserveerd voor de kleinere groep vrijbuiters, pioniers en muzikale verkenners.
KuS biedt dus zo'n plek waar inmiddels artiesten als Kouhei Matsunaga, Chacha, DJ Zipo, Heimatklank, Bas Verbeek, Vincent Koreman, Staplerfahrer, Franz Fjödor en 4Daladiez te zien en te horen waren.

De vijfde editie werd ingevuld door de Maastrichtse kunstenaar Paul Devens, dj WhoEstWood en (h)ear dj.
De (h)ear dj gaf het startsein met een 45 minuten durende set vol donkere ambient en illustere soundscapes. Niet zozeer bedoeld voor de benen, meer voor the mind! Daarna draaide WhoEstWood zijn eerste set vol experimentele jazz gecombineerd met clicks & cuts welk aanzienlijk rustiger was dan zijn tweede set die meer ingevuld was met noise en breakbeats.
Paul Devens, inmiddels wel een gevestigde begrip in het kunstenaarslandschap, had besloten het over een andere boeg te gooien. Drie beamers die een groot deel van het kunstencentrum beschenen begeleidden hem in zijn korte maar hevige set van industriële soundscapes en minimal music. De combinatie wekte een sterk gevoel je te begeven binnen het universum van Rastor Noton artiesten als Alva Noto, Frank Brettschneider en Ryoji Ikeda. Dit uiteraard als compliment bedoeld.
Om zijn geluid meer uit te diepen en te controleren had Devens besloten gebruik te maken van een 6-kanaals audio systeem dat zeer tot zijn recht kwam binnen de ruimte van kuS. In zijn set liet hij twee van zijn meest recente werken horen waarvan 'Latitude' uit 2006 en 'Plow' dat als videowerk te zien is op zijn meest recente album 'EXWORK'. Kort gezegd een avond die smaakte naar meer!

Mike Kramer namens (h)ear

Bekijk ook:
www.afgrond.org

> terug naar boven


Foto's expositie