Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Etalagexpo - Marc van Soest
15-01-07 / 31-01-07

Marc van Soest werd geboren op 29 september 1966 te Venlo. In 1989 studeerde hij af in de richting tekenen / handvaardigheid aan de lerarenopleiding te Sittard.

De werken die van Soest vanaf die tijd vervaardigde zijn veelal figuratief, kleurrijk, expressief en energiek. Het menselijk lichaam is de belangrijkste inspiratiebron, vaak in combinatie met omgevingsobjecten, zoals een stoel, raam of gordijn. Typisch voor het werk uit deze periode is de lichtbron, die zorgt voor een opvallende licht / donkerwerking; de lichtste partijen zijn vaak sneeuwwit en de donkerste vlakken zwart als de nacht.

In de loop der jaren wordt de herkenbaarheid van de menselijke figuratie minder doordat zij integreert in de omgeving, die vanaf dan net zo belangrijk wordt; het geheel krijgt daardoor een meer abstractere uitstraling.

Het concept:
In 1998 maakt van Soest zijn eerste, uit 64 vierkanten plaatjes (squares) bestaand, te veranderen werk. Dit "prototype" is uitgevoerd met squares voorzien van magneten op een metalen achterplaat. De ruime ervaring aan houtbewerken die hij inmiddels heeft opgedaan combineert van Soest met zijn schilderskwaliteiten. Het prototype wordt aangepast tot een schuifsysteem. Schilderslinnen en acrylverf maken plaats voor een gevarieerd materiaalassortiment op een basisconcept in MDF. De mogelijkheid tot transformatie van een werk terwijl het aan de muur hangt wordt een uitgangspunt op zichzelf.

Van Soest geeft een bevriende designer opdracht om voor zijn project een logo en naam te ontwerpen:
Kwadraat; bestaat inmiddels uit een twintigtal werken, variërend in grootte en daarmee in aantal squares. 1, 4, 9, 16, 25, 36,49, 64...
Foto's en portretten worden afgewisseld met abstracte figuren; strak lakwerk en rasters schuiven langs doorboorde en gefreesde vlakken. Lijnpatronen lopen door of worden juist onderbroken door squares met hout of gekleurd glas.

Gevoel en verstand
Van Soest zegt zelf over Kwadraat hierbij net zoveel geïnspireerd te zijn geworden door Pythagoras, Escher en Rietveld dan door expressionistische schilders als Anselm Kiefer, Jackson Pollock en Jean Dubeffet. Ook schilders van de “postpainterly abstraction”, waarbij het abstraheringproces na de picturale handeling op gang komt, zoals Barnett Newman (1905-1970) en Elsworth Kelly (1923) die behoorde tot de “hard edge”, waarbij gebruik werd gemaakt van felle, aan de reclame ontleende kleuren, die niet alleen als kleur ervaren worden maar als concrete vorm.
Veel meer nog echter zijn er elementen uit de systematische-wetmatige kunst (op-art) met haar wetmatige rangschikkingen van kleuren en vormen terug te vinden.
De rekenkundige en meetkundige reeksen van de Zwitserse kunstenaar Richard Paul Lohse(1902) die veelal uitgaat van een consequent gehanteerd systeem. Peter Struyken (1939) die principes van een wetmatige ordening hanteert, door kleur ondersteund.

Ook in zijn werk streeft van Soest naar de balans tussen gevoel en verstand en vertaalt dit door zowel geometrische, meetkundige en repeterende elementen, af te wisselen met grafische, abstract expressionistische, tachistische en realistische vlakken. Composities die van Soest doorgaans creëert krijgen een collageachtig karakter, waarbij het totaal een verhaal lijkt te vertellen gebaseerd op gedachten, gebeurtenissen en gevoelens.

Transformatie
Met een verzameling van 64 squares is door transformatie te komen tot 4096 (kwadraat van 64) verschillende kunstwerken, aangezien de compositie telkens te veranderen valt. Oneindige variaties zijn mogelijk in kleur, symmetrie, structuur en contrast. Squares zijn universeel in vorm en grootte, waardoor vele combinaties te maken zijn uit de diverse type squares.

Kijk ook op: http://www.marcvansoest.nl/portfolio.htm

> terug naar boven


Foto's expositie