Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Natuurlijk
Rene Ziedses des Plantes
30-04-05 / 05-06-05

Kunstencentrum Signe te Heerlen presenteert:
René Ziedses des Plantes - Natuurlijk

De openingsreceptie vindt plaats op zondag 24 april en zal worden ingeleid door Leon Wamper.
Aanvangstijd: 15.00 uur

Ik schilder natuur. Ik wil de natuur uitdiepen, uitgraven, zoeken wat de samenhang is tussen al die elementen die een rol spelen in alles wat leeft. De samenhang die zichtbaar en voelbaar wordt onder de oppervlakte, in het inwendige, de gelaagdheid en structuur en in de wijze waarop alles groeit. Ik wil ontdekken waar zijn kracht ligt, maar ook zijn subtiliteiten en nuances.

Deze ontdekkingsreis die ik in beeld breng, is te vergelijken met de ervaring van een te maken bergtocht met volle bepakking.
De ervaring van de eerste dag van een tocht; zware rugzak, prachtige natuur, de berg op; worsteling, genieten, zelfoverwinning, vrijheid, de top halen, ruimte, weerbarstigheid, ontdekken, avontuur en nog vele superlatieven!
Veelal werk ik vanuit een thema, dat vaak groeit tijdens deze natuurtochten. B.v. het thema 'schrijvende natuur' of 'intern conflict', 'polariteit', 'water', 'natuurlijke kracht'. Maar evengoed dienen er zich tijdens het schildersproces ook andere onderwerpen aan, waar ik soms op in ga, of laat liggen voor een ander moment!

Essentieel in mijn schildersproces is om steeds nieuwe samenhangen te zoeken, elementen uit de natuur samen te brengen, naast elkaar en tegenover elkaar te plaatsen. Dit roept vaak bijzondere associaties op, die veelal niet zo voor de hand liggen.

Om hier mee te gaan experimenteren, te onderzoeken, te laten verrassen en spelen met deze voor mij nieuwe combinaties, is voor mij een constante prikkel en een zichzelf voedend proces. Soms heb ik er plezier in om de natuur uit te dagen, om hem door elkaar te gooien, mijn eigen natuur te maken; maar het is ook heerlijk om hem te omarmen.

Ik vind het in ieder geval boeiend om contrasten te combineren. Ik vind het steeds een grote uitdaging om 'dingen', die vaak op het eerste gezicht elkaars tegengestelde lijken, om juist die met elkaar in een (dynamisch) evenwicht te brengen, aan elkaar gelijkwaardig te maken, zonder ze in hun eigenwaarde aan te tasten en zonder hun onderling spanningsveld geweld aan te doen!

Om dit schildersproces goed zijn gang te kunnen laten gaan, werk ik op aparte panelen. Deze bewerk en beschilder ik; hele stapels, chaos in mijn atelier. Vanuit die stapels maak ik allerlei combinaties en dan begint pas het eigenlijke werk; het componeren, ordenen, schuiven en spelen met panelen, onderzoeken! Dan weer opnieuw schilderen of voorzien van een andere structuur, kleur of vorm; net zolang doorwerken tot ik het goed vind. Dat betekent, tot dat ik een goed evenwicht heb kunnen vinden en dat wat ik wil vertellen, op een voor mij sublieme manier aanwezig is.

De uiteindelijke werken laten facetten van de werkelijkheid zien, maar door een nieuwe samenhang van de onderdelen beogen ze tegelijkertijd de verbeelding van een mogelijke onbekende innerlijke wereld.

Quotation (from kunstschrift 3, entitled 'the interiors of the earth')
With René Ziedses des Plantes primary nature is a kind of organism pulsating with the heartbeat of life, and we can see everywhere proof of his regarding reality as a dynamic interplay between the four elements air, water, earth and fire; these are paintings in which the weight of the piled-up strata becomes tangible and concrete. Rich clay and compressed sediments seem to search ahead and move from the deep upwards to the fields and hills on the surface of the land.

Nature as a jigsaw puzzle of squares in well-balanced patterns; one can see here, as it were, the mental basis that directs and guides all natural processes. Material foundation and mental concept at the same time, the alpha and the omega of all living, working and thinking Ziedses des Plantes has closed the circle if his intuition and philosophy. For him primary nature is a continuous source of inspiration and it moves through mechanical and organic phases up to the mind that, in turn, controls and guides the fullness of nature.

> terug naar boven


Foto's expositie